Boloňská omáčka vegan – výživná
Tato veganská boloňská omáčka je zdravá a výživná. A navíc je bez sóji a jiných napodobenin masa. Místo toho je tady výživná červená čočka, která tady hraje svou klíčovou roli.
Miluju tuto omáčku. Určitě si tuto omáčku zamiluješ. Protože je rychlá, levná a výživná. Červená čočka se hodí zvláště pro lidi, kteří mají deprese. Má totiž pozitivní vliv na mozkové funkce a zlepšuje náladu díky dostatku vitamínu B. Doporučuji jí jíst pravidelně. Červená čočka má výhodu také v tom že se nemusí namáčet a uvaří se vcelku rychle.
Špagety doporučuji bezlepkové nebo alespoň semolinové. A nebo můžeš vyzkoušet cuketové špagety.
Obtížnost Čas Počet porcí
Jednoduchá 30 min 4
Vegan
Vláknina
Výživné
Bílkoviny
Bez cukru
Bez lepku
Ingredience
- 1 ks cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 střední mrkev
- 1 hrnek pasírovaných rajčat (rajčatové omáčky) – pozor bez cukru!
- 1 hrnek červené čočky – neloupané
- Lahůdkové droždí
- 1 ks bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- Česnek dle chuti
- Pepř, sůl
- Olivový olej
Na posyp:
- Rozmixované slunečnice s lahůdkovým droždím (1 hrnek slunečnic, 5 lžic lahůdkového droždí rozmixovat) Je to ideální náhražka sýra k této veganské boloňské omáčce. A opět velmi vydatné a výživné.
Postup
KROK 1
Osmahneme na olivovém oleji jemně nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, po chvilce přidáme najemno nakrájený řapíkatý celer. Bobkový list a kuličky nového koření přidáme také a necháme rozvonět.
KROK 2
Přidáme 1 hrnek rajské omáčky. POZOR! Záleží zda máš krájená rajčata, protlak nebo rajčatovou omáčku. Takže přidej dle tvého uvážení. Ovšem projeví se to na chuti, pokud přidáš protlak. Doporučuji spíše krájená rajčata nebo rajčatovou omáčku, ale pozor bez cukru.
KROK 3
Přidáme 2 hrnky vody a přebranou a propláchnutou červenou čočku. Necháme vařit do změknutí a dáváme pozor, aby se nám omáčka nevyvařila. Kdo preferuje více omáčkovitější konzistenci, tak doporučuji přidat vodu. A pak něčím zahustit – pozor ne moukou a lepkem.
KROK 4
Po změknutí čočky a celeru přidáme 1-2 lžíce lahůdkového droždí a sůl. Přidáme italské bylinky nebo jiné koření typu bazalka, oregano. Přidáme česnek dle chuti a černý pepř. Stáhneme z plotny a máme hotovo. Teď už jen posypat lahůdkovým droždím nebo směsí ze slunečnic a lahůdkového droždí (což doporučuji více, kvůli nutričním hodnotám a vyjde to levněji). Podáváme se špagety – Doporučuji semolinové, luštěninové nebo cuketové špagety. Přeji DOBROU CHUŤ!
POVÍDÁNÍ
Tato veganská boloňská omáčka ke špagetám je výživný a hodně zasycující recept. Můžeš si ho upravit dle tvého uvážení. Například ti, co nemají rádi řapíkatý celer v kouskách, pak stačí červenou čočku uvařit zvlášť a omáčku z řapíkatého celeru, cibule a mrkve rozmixovat a poté červenou čočku přidat. Ovšem nebude mít takovou chuť, jako když se uvaří vše dohromady. Zachutnala ti? Vylepšila si jí? Dej mi vědět do komentářů 🙂
0 komentářů